Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Οι νέοι επεξεργαστές AMD Ryzen θα σπάσουν το φράγμα των 5GHz

*
Το φθινόπωρο του 2022 η AMD σκοπεύει να αλλάξει σελίδα στο κομμάτι των επεξεργαστών της. Κατά την διάρκεια της έκθεσης Computex 2022, ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε την επερχόμενη γενιά Ryzen 7000 desktop CPUs της, μαζί με την αρχιτεκτονική Zen4 και για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, νέο socket που απαιτείται να αγοράσετε σε motherboard. H σειρά Ryzen 7000 θα απαιτεί AM5 socket.

Όπως ανακοίνωσε η AMD τον Ιανουάριο του 2022, οι επεξεργαστές Ryzen 7000 θα έχουν τα πρώτα τσιπάκια βασισμένα σε 5nm και οι AM5 motherboards είναι σχεδιασμένες να υποστηρίζουν DDR5 και PCIe 5.0. Η εταιρεία υποστήριξε πως τα νέα Ryzen 7000 chips θα μπορούν να ξεφύγουν σε συχνότητα ρολογιού, ξεπερνώντας τα 5GHz. Η AMD παρουσίασε συχνότητα ρολογιού 5.5GHz κατά την παρουσίασή της στην Computex, σε έναν υπολογιστή που έτρεχε το Ghostwire: Tokyo. Ενώ οι υψηλές συχνότητες σε ρολόι δεν είναι κάτι που εντυπωσιάζει εν έτει 2022, αυτό που πραγματικά θα κάνει την διαφορά είναι πως με τις νέες αυξημένες συχνότητες θα συνδυαστεί η νέα αρχιτεκτονική Zen4 με chips 5nm που σύμφωνα με την AMD θα αυξήσουν τις επιδόσεις single-thread περισσότερο από 15% σε σχέση με την αρχιτεκτονική Zen3. Υπενθυμίζουμε πως το single-thread performance είναι από τις πιο σημαντικές και ουσιαστικές μετρήσεις όταν μιλούμε για επιδόσεις στο gaming.

Περισσότερες επιδόσεις όμως, θα σημαίνει και περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Οι νέες AM5 motherboards μπορούν να δώσουν στο chip μέχρι και 170W ενέργειας, σχεδόν 30W παραπάνω από τους προκατόχους τους.




Κάτω από το «καπό» του Ryzen 7000 υπάρχουν τρία chiplets: δύο 5nm Zen4 CPU modules και ένα 6nm I/O die που θα προσφέρει γραφικά, controllers για DDR5 και PCIe 5.0 και power management. Ο marketing director της AMD Robert Hallock δήλωσε πως κάθε chip Ryzen 7000 θα έχει αρκετά καλά γραφικά και θα χρειαστείτε dedicated video card μόνο αν χρειάζεστε παραπάνω ισχύ για έντονες δουλειές γραφείου ή gaming. Αυτό το χαρακτηριστικό μένει να το δούμε, καθώς τα integrated γραφικά σε Intel ή AMD desktop CPUs δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως είναι και ιδιαίτερα αξιόπιστα για gaming μέχρι σήμερα.

Η AMD εγγυάται μια ταχύτατη PCIe 5.0 storage slot σε κάθε motherboard AM5. Τα τρία tiers των motherboards θα είναι τα X670 Extreme, X670 και B650. Δεν έχουμε επίσημες τιμές από κατασκευαστές ακόμη. Η AMD δηλώνει πως βλέπει μέχρι και 60% βελτίωση σε επιδόσεις, κάτι το οποίο μπορεί να μας φέρει επιτέλους αυτό το 1 second game load time που υπόσχεται το Microsoft DirectStorage.

Η υποστήριξη γραφικών για Gen5 graphics δεν είναι standard σε όλα τα tiers των motherboards. Είναι δεδομένο πως όλες οι X670 Extreme θα έχουν PCIe Gen5 slot, αλλά στις Β650 που είναι θα είναι η budget επιλογή, το PCI Slot θα είναι PCIe Gen4.

Ανεξαρτήτως tier, οι AM5 motherboards θα προσφέρουν 24 διαφορετικά lanes για PCIe 5.0 bandwidth. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως οι motherboards θα υποστηρίζουν μέχρι και 14 USB θύρες, κάποιες εκ των οποίων θα έχουν 20Gbps bandwidth και USB-C. Μάλιστα, οι motherboards θα έχουν μέχρι 4 display outputs και οι κατασκευαστές θα μπορούν να τις εξοπλίσουν με HDMI 2.1 και DisplayPort 2.

Τέλος, η AMD ανακοίνωσε πως το νέο AM5 chip θα δουλεύει με παλαιότερες AM4 ψύκτρες, οπότε δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε ή να επενδύσετε σε ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο αν αποκτήσετε την νέα γενιά.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*